Turism Arheologic Asociatia Romana pentru Turism Arheologic

“Proiect – Fortificatia Bunloc”

A. Turism in Zona Sacele - Bunloc

Localizare. Cai de acces. 
Municipiul Sacele este situat in partea de sud-est a Judetului Brasov , in imediata vecinatate a Municipiului Brasov (15 km fata de centrul Municipiului Brasov) fiind strabatut de DN1A (Brasov - Valenii de Munte - Predeal) si de DN1 (Bucuresti - Brasov , principala artera nationala). Dealul Bunloc se afla in imediata vecinatate a municipiului Sacele, strajuind intrarea in Sacele via DN1A si in Brasov via DN1.

Cadru natural. 
Municipiul Sacele este poarta de acces spre doua masive muntoase : Ciucas si Piatra Mare. Pitorescul traseelor este dat de existenta a numeroase vai (Garcinului, Baciului, Cernatului, Morii) si alte obiective de interes peisagistic ( Pestera de Gheata , Piatra Scrisa , Prapastia Ursului , canionul " 7 Scari ", Cheile si Cascada in roci calcaroase Tamina , varful Piatra Mare).

Avantaje turistice.
- Cadrul Natural pitoresc
- Localizarea in vecinatatea DN1 cu acces rapid
- Accesul Facil pe dealul Bunloc – telescaun si trasee turistice marcate
- Cabana Bunloc - situata pe traseul spre Muntii Piatra Mare
- posibilitatea Practicarii a numeroase Sporturi: schi, drumetii, sarituri cu parapanta, moutain biking
- Poiana Angelescu - unde se afla un restaurant amenajat in stil traditional este locul unde au loc sarbatori locale , constituind de asemenea un loc de recreere adecvat.

B. Fortificatia de pe Bunloc

Localizare:
Partea medie si superioara a dealului Bunloc.

Altitudine:
Cuprinsa intre 850-1100 m

Suprafata:
Estimata la aprox. 100 ha

Elemente specifice:

  1. Fortificatie de forma triunghiulara pe o suprafata de aprox. 100 ha  delimitata de un zid sec de piatra ( L=4 km, G=1-2m, H=0,5 - 0,8 m );
  2. Val de pamant (L=1,2 km, G=12m, H=8m) – Valul Tatarilor – structura defensiva avansata intarita in capete prin fortificatia de pe Coasta Vatafului si un turn aflat pe o cota la E de Valea Baciului.

Importanta:
- Existenta unui Complex Defensiv Unic in Romania prin dimensiuni si conceptie
- Zona turistica cu posibilitatea practicarii de sporturi la inaltime:   schi, parapanta, moutain biking, drumetii
- Amplasarea langa cea mai circulata artera rutiera din Romania – DN1
- Acces Facil cu telescaunul si pe trasee turistice marcate
- Cadru Natural deosebit cu o Panorama generoasa asupra Tarii Barsei si a culoarului Timisului

Vizualizare in Google Earth locatia Fortificatiei preistorice Bunloc
(Descarca .kmz)

Pentru vizualizare aveti nevoie sa descarcati si sa instalati gratuit programul Google Earth (descarca aici)

Concluziile Cercetarilor din Bunloc.

 - Campania arheologica din 2005 – firma „Damasus SRL”
         Concluzii: „existenta pe dealul Bunloc a unei asezari fortificate ai carei locuitori foloseau o ceramica rudimentara, prost arsa si modelata manual” si de asemenea propunerea ca dealul Bunloc sa fie declarat sit arheologic.

- Campania arheologica din 2006 – Muzeul National al Unirii Alba Iulia
         Concluzii: „Concluzionam spunand ca ne aflam in fata unei situatii unice si exceptional de interesante atat pentru specialisti cat si pentru publicul larg interesat de istorie si recomandam continuarea cercetarilor arheologice, mentionand totodata si unicitatea situatiei pentru spatiul Transilvan, de asociere a sistemelor de fortificatie cu val de pamant si incinta de piatra de dimensiuni nemaiintalnite pana in acest moment nici unde. Deci ne aflam in fata unei situatii unice si extrem de spectaculoase, continuarea unor cercetari arheologice sistematice si de mare amploare in zona contribuind „de facto” la imbogatirea cunostintelor despre sistemele defensive folosite in Transilvania in zorii evului mediu.”

- Campania arheologica din 2007 – Muzeul National al Unirii Alba Iulia
         Concluzii: “Informatii noi au adus sapaturile executate pe traiectul incintei, de pe latura de nord. Cu acest prilej s-a putut pune in evidenta, cu claritate zidul sec de piatra, structura si tehnica de ridicare a acestuia. Modul de realizare il recomanda, daca mai existau dubii, drept o amenajare defensiva complexa. Zidul se pare ca a fost dublat, pe anumite sectoare, cu un mic val de pamant pe care se sprijinea paramentul interior. Din pacate, in timpul cercetarilor noastre nu au fost descoperite materiale arheologice care sa ofere reperele cronologice necesare datarii acestei impresionante fortificatii. Din motivul in cauza, ne aflam iarasi in situatia de a astepta ca viitoare cercetari sa aduca raspunsul mult asteptat in privinta precizarii perioadei careia i-a apartinut incinta de pe Dealul Bunloc, cauzele care au determinat ridicarea ei.
Dincolo de putinta oferirii unui raspuns la problema majora ridicata de datarea fortificatiei, in urma acestei campanii se impune ca o concluzie necesitatea abordarii pe viitor a sistemului defensiv care, printr-o punere in valoare pe anumite segmente, indeosebi in zonele de acces, pot constitui un real punct de atractie turistica. Incovenientele amintite mai sus se pot transforma, din perspectiva turismului istorico-arheologic, intr-un atuu. O fortificatie dintr-o epoca necunoscuta starneste, de obicei, mult mai mult interes, decat altele despre care se cunosc foarte multe.
         Printr-o marcare corespunzatoare a traseelor turistice catre segmentele de incinta dezvelite, conservate si insotite de panouri explicative, Dealul Bunloc poate castiga un plus de interes, atat pentru localnici cat, mai ales, pentru turistii care frecventeaza in mod obisnuit locurile.”

C. Drapelul de pe Bunloc


D. Marcare Turistica  a Obiectivelor de Interes Arheologic